14. Olağanüstü Genel kurulumuzda Derneğimizin yeni Tüzüğü Kabul edilerek TC. İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ nce onaylanmıştır. Derneğimize Hayırlı Olsun.
FENERBAHÇE EMEKLİ VE AMATÖR BALIKÇILAR DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ |
FENERBAHÇE EMEKLİ VE AMATÖR BALIKÇILAR DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Madde 1: DERNEĞİN ADI
FENERBAHÇE EMEKLİ VE AMATÖR BALIKÇILAR DAYANIŞMA DERNEĞİ ’dir.
Madde 2: KISA ADI, WEB SİTESİ ve E-POSTA
Kısa adı: FBBALDER – Web Sitesi: fbbalder.com E-mail: yonetim@fbbalder.com
Madde 3:Merkezİ
Derneğin Merkezi Kadıköy /İSTANBUL’dur.
Dernekler Kanununda belirtilen maddelere ve bu tüzük hükümlerine bağlı kalarak dernek Genel Merkezinin belirteceği esaslar çerçevesinde ve Genel Merkez tarafından yetki verilmek sureti ile en az 3 kişi tarafından Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde istenilen mahalde derneğin şubesi açılabilir.
Şube açılmasına karar verme yetkisi Genel Kurul’a aittir.
Madde 4: AMBLEMİ
Dernek Amblemi, Yönetim Kurulu’nun izni olmadan, üyeleri dışında kimseye dağıtılamaz, satılamaz ve amaç dışı kullanılamaz. Amblem EK-1 de gösterilmektedir.
DERNEĞİN AMACI, ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ
Madde 5: DERNEĞİN AMACI
- 5/ 1 ) Balıkçılığın, özellikle olta balıkçılığının ve su ürünleri stoklarının sürdürülebilir kullanımı çerçevesince; herhangi bir ayrım gözetmeksizin Türk su ürünleri avcılığını ve su ürünleri stoklarından sürdürülebilir faydalanmayı desteklemek.
5/ 2 )Amatör balıkçılığı özendirmek, üyeleri arasında birlik ve dayanışma ruhunu oluşturmak, geleneksel balıkçılık yöntemlerini korumak ve araştırmak, bunların yaşatılması ve genç nesillere aktarılması için çaba harcamak.
5/ 3 )Planlı ve kontrollü balıkçılığı yaygınlaştırmak, gerekli kurum ve Kuruluşlar nezdinde konulacak kuralların bilimsel kriterler çerçevesince yapılması için talepte bulunmak ve bu amaçla balıkçılığı düzenleyen kanun ve yönetmelikler çıkarılmasında ilgili bakanlıklar ve kamu Kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak, istenildiğinde bu Kuruluşlara yardımcı olmak.
5/ 4 )Su ürünleri, bunların yaşam alanları ve doğanın korunması için gereken özenin gösterilmesinde çaba harcamak, bu konuda gerekli eğitim çalışmaları yapmak, balıkçılığın etik kurallar içinde yapılmasını sağlamak amacıyla gerekli eğitimi vermek ve bunların yaygınlaştırılması için ilgili kurumlarla işbirliği yapmak.
5/ 5 )Dernek statüsünün kamu yararına çalışan dernek sayılması için gerekli çalışmaları yapmak.
5/ 6 )Her türlü su ürünlerinin aynı zamanda ülkemizin doğal besin kaynağı olduğu bilinci ile bunların korunması ve çoğalmasını sağlamak için çalışmalar yapmak, bu konuda kamuoyunu bilinçlendirerek; gerek amatör balıkçılar gerekse profesyonel balıkçılar ile müşterek hareket imkanlarını araştırmak ve bunlarla her türlü işbirliği yapmak.
5/ 7 )Kamu kurum ve Kuruluşları ile aynı amaç doğrultusunda çalışan diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak balıkçılığın tanıtılmasını ve ülke Genelinde yaygınlaştırılması ve sevilmesini sağlamak, özellikle genç nesilleri balıkçılığa özendirecek tanıtım ve eğitim faaliyetlerinin düzenlemesine öncülük etmek.
5/ 8 ) Bölgemizdeki balık popülasyonunun devamının sağlanması ve doğal yaşam hayatını korumak amacı ile kamu adına gerekli gözlemleri yapmak ve bu çalışmaları sorumlu kurum ve Kuruluşlarla paylaşmak. Derneğin başlıca amacıdır.
Madde 6: DERNEĞİN ÇALIŞMA BİÇİMİ-KONULARI VE FAALİYET ALANI
- 6 / 1 ) Dernekler Kanununun tanıdığı ve bu tüzükte yer alan her türlü faaliyette bulunur.
6 / 2 ) Amaçlarına yönelik toplantılar düzenler.
6 / 3 ) Amaçlarına yönelik sosyal ve kültürel faaliyetler düzenler.
6 / 4 ) Bilgi birikimini arttırmak için yurt içi ve yurt dışında yayınlanan konusu ve amacına uygun yayınlara abone olur, gerekli kitap ve dokümanların alınabilmesi için finansman sağlar.
6 / 5 ) Eğitim amaçlı kitap, broşür ve dergi yayınlamak, Elektronik haberleşme ortamında (Internet, Televizyon vb) derneği tanıtmak, çalışma ve faaliyetlerini duyurmak için her türlü faaliyette bulunur.
6 / 6 ) Dernek hedeflerine ulaşabilmek için personel çalıştırabilir, eleman istihdam edebilir, taşınır ya da taşınmaz mal , malzeme veya hizmet satın alabilir, sosyal tesis kurabilir, işletebilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, üzerine yükümlülük koydurabilir, ihtiyaçtan fazlasını satabilir, bağış kabul eder ve tüm bunların üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilir.
6 / 7 ) Dernek amaçları doğrultusunda alınan demirbaş nitelikli malzemeleri ihtiyaç duyulması halinde Genel Kurul izniyle derneğin amacının gerçekleşmesine katkıda bulunacak uygun gördüğü kişi, kurum ve Kuruluşlara bedelli veya bedelsiz tahsis edebilir.
6 / 8 ) Dernek amaçlarına uygun olarak bilcümle özel şahıs ve/veya tüzel şirketler ile kamu kurum ve Kuruluşları ile derneğin ismi ve logosu önde gelmek üzere her türlü sponsorluk anlaşması imzalayabilir.
6 / 9 ) Planlı ve kontrollü balıkçılığı geliştirme ve doğanın korunması konularında saygınlığını, uzmanlığını ve öncü konumunu geliştirmek için çalışmalarda bulunur.
6 / 10 ) Balıkçılığı ve su ürünlerinin Genelini ilgilendiren konularda aydınlatıcı, yönlendirici bilgi ve politikalar üreterek Türk balıkçılığının gelişimini ve büyümesini sağlamak.
6 / 11 ) Amacına uygun olarak araştırma, bilgi toplama , seminer, konferans, sempozyum, fuar, sergi ve benzeri toplantılar ile gezi ve eğitim programlarının düzenlenmesini bilfiil yerine getirir veya bunları teşvik eder, düzenlenmesine katılır.
6 / 12 ) Kendisini ilgilendiren konularda eğitim ve öğretim programları düzenler, düzenlenmesine katılır, İlgili resmi Kurum ve Kuruluşlardan alınan yetkiyle mesleki sertifikalar ve dereceler tesis eder; bu yönde çalışan eğitim ve öğretim Kuruluşlarının ortaya çıkarılmasına ve geliştirilmesine önayak olur, maddi ve manevi destek sağlar, bu amaçla yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları yapar.
6 / 13 ) Yurtiçinde ve yurtdışında bu amaçla her türlü Kuruluşla işbirliği yapar ve yurt dışından gelecek/yurt dışına çıkacak üyelerine ve diğer su ürünleri avcı ve üreticilerine aydınlatıcı bilgi vererek referans noktası olur.
6 / 14 ) Yardım amacıyla yarışma, piyango, balo ve benzeri sosyal faaliyetler düzenleyebilir.
6 / 15 ) Faaliyetleri için sosyal lokal ve benzeri tesisler kurabilir, satın alabilir, satabilir, kiralayabilir ve kiraya verebilir.
6 / 16 ) Balıkçılığı, yetiştiriciliği, üretimi, sucul ortam (Habitat) gibi konularda, standartlarının belirlenmesi için, benzer meslek örgütleri ve diğer ilgili kurum ve Kuruluşlarla işbirliği yapabilir.
6 / 17 ) Yardım Toplama Kanunu ile bu ana tüzük hükümlerine uygun olarak yardım toplayabilir.
6 / 18 ) Amacına uygun olarak gerek duyulan konularda alt çalışma komisyonları kurabilir.
6 / 19 ) Dernek amaç ve hizmet konularına uygun şekilde arşiv oluşturabilir. WEB Sitesi açabilir.
6 / 20 ) Aynı amaç doğrultusunda olmak üzere Federasyon Kurucu Üyesi olabilir veya Kurulmuş bulunan Federasyona katılabilir.
6 / 21 ) Gelir artırıcı projeler geliştirir, bunlar için gerekirse ortaklıklar, iktisadi işletmeler ve yardımlaşma sandığı kurar.
6 / 22 ) Aynı amaç doğrultusunda çalışan Uluslar arası Kuruluşlara üye olabilir, işbirliği yapabilir, üyelikten ayrılabilir. Ortak bilimsel projelerde müşterek çalışmalar yapabilir.
6 / 23 ) Gerektiğinde hibe yolu ile yurt dışından gelebilecek alet, mal, gibi demirbaş malzemeleri için ayni yardım kabul edebilir.
6 / 24 ) Yasal koşulları yerine getirmek kaydı ile yurtdışından konusuyla ilgili ve amaçlarına uygun nakdi yardım alabilir. Bu amaçla gelecek paranın gerekli yerlere harcanması ve dağıtılmasında gerekli özeni gösterir.
6 / 25 ) Konusuyla ilgili Yurt dışında mevcut Kurulu bulunan her türlü balıkçılık örgütlenmesi , koruma birlikleri ve Birleşmiş Milletler Avrupa Birliği şemsiyesi altında faaliyet gösteren örgütlenmelerde temsil ve aktif görev alma görevlerini ifa eder.
6 / 26 ) Gerektiğinde Yurt çapında balıkçılık ve stok yönetimine yönelik master planlarını oluşturur , bu amaçla gerek yurt dışından gerek Türkiye deki üniversite ve araştırma kurumlarına projeler hazırlatır, bunlara devlet, yurt dışı ve yurt içi bazında finansman kaynakları oluşturur ve destekler.
6 / 27 ) Balıkçılık ve stok tespit çalışmalarının olmazsa olmaz koşulu olan etüt envanter uygulamalarının gerçekçi ve rasyonel yapılabilmesi amacı ile balıkçıların, üretici ve yetiştiricilerin katılımını sağlar. Bu amaçla üniversite ve ilgili bakanlıklarda yapılan seminer ve eğitim çalışmalarına destek vererek ortak uygulamalar yapar. Yurt dışındaki üniversite, balıkçılık örgütü ve koruma kurumlarından teknik bilgi sağlar, bu çalışmalarda görev alacak kişilerin eğitimi amacı ile gerektiğinde yurt dışından uzmanlar getirtir.
6 / 28 ) Dernek, gerekli gördükleri yerlerde faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilcilikler, şube veya dernek Genel Kurullarında temsil edilmezler. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.
6 / 29 ) Dernek, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum Kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararı ile plâtform oluşturabilir.
6 / 30 Plâtform, kanunların dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyet konuları doğrultusunda Kurulamaz ve faaliyet gösteremez.
6 / 31 ) Dernek amacının gerçekleştirilmesine yönelik olarak DernekYönetim Kurulu Kararı ile borçlanabilir.
6 / 32 ) Dernek, amacını gerçekleştirmek üzere uluslar arası faaliyette veya işbirliğinde bulunabilir, yurtdışında temsilcilik veya şube açabilir, yurt dışında dernek veya üst Kuruluş kurabilir veya Kurulmuş dernek veya üst Kuruluşlara katılabilir.
6 / 33 ) Dernek harita Genel müdürlüğü ve ilgili kamu kurum ve Kuruluşları ile gerekli çalışmaları yaparak balık popülasyonu arttırmak amacı ile avlak alanları açabilir, mevcut avlak alanlarını balıklandırabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir.
Madde 7 : ÜYE OLMA HAKLARI VE ÜYELİK İŞLEMLERİ
- 7 / 1 ) Fiil ehliyetine sahip, derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden, amatör balıkcı konumunda olan ve mevzuatın öngördüğü koşulları taşıyan T.C. Vatandaşları bu derneğe üye olma hakkına sahiptirler. Yabancı gerçek kişilerin de üye olabilmesi için Türkiye’ de yerleşme hakkına sahip olması gerekir. Onursal Üyelik için bu şart aranmaz.
7 / 2 ) Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir.
7 / 3 ) Her üyenin Genel Kurulda 1 oy hakkı vardır. Üyeler kendi oyundan başka (vekâlet yöntemi vb. ile) oy kullanamazlar.
7 / 4 ) Kurucu ve asli üyelerin dışındaki üyeler de Genel Kurula katılabilirler, ancak seçme ve seçilme hakları yoktur. Bu üyeler Derneğin kuracağı çalışma gruplarında görev alabilirler.
7 / 5 ) Dernekten çıkan veya çıkarılanların önceden yaptıkları bağış, yardım ve/veya aidatları geri ödenmez. Bu kişiler dernek mal varlıkları veya sosyal imkânları üzerinde hiçbir hak iddia edemez.
7 / 6 ) Derneğe üye olmak isteyen her gerçek kişi dernekçe hazırlanmış üyelik giriş bildirgesini doldurup imzalamak, tüzüğü okumuş ve aynen kabul etmiş olduklarını da belirtmek suretiyle yazılı olarak üye olma isteklerini Dernek Yönetim Kuruluna bildirmek zorundadır.
7 / 7 ) Hiç kimse üye olmaya yada üye kalmaya zorlanamaz.
7 / 8 ) Dernek Yönetim Kurulu üyelik için yapılan yazılı başvuruları en geç 30 gün içinde üyeliğe kabul ya da isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucunu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır.
7 / 9 ) Üyelik başvurusu kabul edilen yeni üyeler üyelik kabul tarihinden itibaren aynı takvim yılı içerisinde olmak kaydıyla, giriş ve yıllık aidatlarını üyelik kabulünü takip eden 30 gün içerisinde ödemek zorundadır. Bu süre zarfında giriş ve yıllık aidatlarını ödemeyen yeni üyelerin üyelikleri Yönetim Kurulu kararı ile sonlandırılır.
7 / 10 ) Derneğin asil üyeleri, Derneğin Kurucuları ile müraacatları üzerine Yönetim Kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
7 / 11 ) Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlayanlar ile sağlayacaklarına kanaat getirilenler yönetim Kurulu kararı ile Onursal Üyeliğe kabul edilirler.
7 / 12 ) Derneğin şube sayısı üçe ulaştığında dernek Merkezinde kayıtlı bulunanların üyelik kayıtları şubelere aktarılır.Yeni üyelik müraacatları şubelere yapılır. Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri şubelerin yönetim Kurulları tarafından yapılır ve en geç 30 gün içinde bir yazı ile Genel Merkeze bildirilir.
7 / 13 ) Dernek Yönetim Kurulu kararı ile ölen üyenin fiil ehliyetine sahip mirasçılarından biri üyelik başvurusunda bulunması halinde Derneğe üye olabilir.
7 / 14 ) Her üye ruhsatı kendi üstüne tescilli en fazla 9 Metrelik sadece bir tekne bağlama hakkına sahiptir.
7 / 15 ) Üyemiz tarafından kısmen veya tamamen satılan tekne 7 gün ( YEDİ GÜN )içinde limanı terk etmek zorundadır. Terk etmemesi halinde kişi fuzuli şagil durumuna düşecektir. Ancak tekne Derneğimiz üyesi tarafından alınmışsa iskeledeki yerini muhafaza eder aksi taktirde Yönetim Kurulunun belirleyeceği yere çekilir ve yine Yönetim Kurulunun belirleyeceği günlük fuzuli işgal bedeli tahakkuk ettirilir. Biriken borç yasal yollarla tahsil edilir. İşgal Bedelini belirlemeye yönetim Kurulu karar verir.
7 / 16 ) Teknesini satan Üye en geç 90 gün içinde yeni bir tekne almadığı taktirde Tekne Bağlama Hakkını kaybeder.
Madde 8: ÜYELİKTEN AYRILMA
- 8 / 1 ) Her üye, Dernek Yönetim Kuruluna yazılı olarak ayrılmak isteğini bildirdiği anda üyeliği sona erer. Ancak ayrılan üyenin mali sorumlulukları, mali yıl sonuna kadar devam eder ve kendilerinden ilişkili bulundukları çalışma döneminin tüm ödentileri alınır.
Madde 9: ÜYELİKTEN ÇIKARILMA VE İTİRAZ
- 9 / 1 ) Geçerli bir nedeni olmadan çalışma ve toplantılardan uzak kalmak, verilen görevleri yapmamak, görev almaktan kaçınmak ve böylelikle Derneğin gelişmesine ve amacına ulaşma çalışmalarına karşı ilgisiz kalmak, mazaretsiz üstüste iki Genel Kurula katılmamak.
9 / 2 ) Derneklere üye olma hakkını yitirmek,
9 / 3 ) Dernek Tüzüğü, Genel Kurul ile Yönetim Kurulunun kararlarına aykırı davranmak.
9 / 4 ) Toplumun Genel Ahlak kurallarına aykırı hareket ederek huzuru bozmak.
9 / 5 ) Üyenin ikemetgahını İstanbul dışına nakletmesi,
9 / 6 ) Vadettiği dönemler içinde mali yükümlülüklerini yerine getirmemek dernekten çıkarılmak için yeterli sebeptir. Üyeye yazılı hatırlatma yapılır. Yazının tebliğinden itibaren onbeş gün(15) içinde mali yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin üyeliklerine yönetim Kurulu kararı ile son verilir.
9 / 7 ) Üyelikten çıkarılma istemi yazılı olarak Yönetim Kuruluna iletilir. Yönetim Kurulu, yapacağı ilk toplantıda bu isteği gündemine alır ve kendi aralarından veya dernek üyelerinden atayacağı iki kişi aracılığı ile çıkarılmak istenilen üye hakkında gerekli incelemeyi yaptırır, üyenin de savunmasını aldıktan sonra, açık oyla ve üye tam sayısının en az 2/3 çoğunluk oyu ile karar verir ve bu kararını yazılı olarak üyeye bildirir. Dernek Yönetim Kurulu üyenin kaydını siler.
9 / 8 ) Amatör olta balık avcısı kimliği ile yasaların yetkili saydığı kurumların, amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen kurallarına aykırı hareket edenlerin üyeliklerine Yönetim Kurulu Kararı ile son verilir. Üyeliklerine bu yolla son verilenler, çıkarma kararına bu sebeplerin haklı sayılamayacağı iddiasıyla itiraz edemezler.
9 / 9 ) Ölen üyenin dışında, ayrılan veya çıkarılan üyenin tüm borçlarının tahsili için Yönetim Kurulu yasal yollara başvurabilir.
9 / 10 ) Yönetim Kurulu Kararı ile üyelikten çıkarılanlar Üyelik vasfını kaybederler. Bu nedenle Liman Giriş Kartını ve Dernek kimliğini verilen sürede yönetime iade etmek ve derneğin tasarrufunda bulunan iskelede bağlı olan teknesini ihraç kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde götürmek zorundadırlar. Verilen tarihte teknesini götürmeyen üye fuzuli şagil durumuna düşecektir. Teknesi Yönetim Kurulunun belirleyeceği yere çekilir ve yine Yönetim Kurulunun belirleyeceği günlük fuzuli işgal bedeli tahakkuk ettirilir. Biriken borç yasal yollarla tahsil edilir. İşgal Bedelini belirlemeye yönetim Kurulu karar verir.
9 / 11 ) Üyelik başvurusu formunda belirtilen tebliğat adresi esas olup bu adrese yapılacak tebliğatlar tebliğ edilmiş sayılır. Adres değişiklikleri yönetime bildirilmek zorundadır.
Madde 10: DERNEK ORGANLARI
1 ) Genel Kurul
2 ) Yönetim Kurulu
3 ) Denetleme Kurulu
Yukarıda sayılan Kurulların dışında, Dernek Genel Kurulu, toplantıya katılanların salt çoğunluk kararı ile başka Kurullar da oluşturabilir.
10 / 1 ) Genel Kurul;
- KURULUŞ ŞEKLİ: Genel Kurul Derneğin en büyük ve yetkili organıdır. Derneğe kayıtlı üyelerden, şube sayısı üçe ulaştığında da şubenin doğal delegeleri ile şubede kayıtlı üyeler tarafından seçilmiş delegelerden oluşur. Şubelerde kayıtlı her 20 üye Genel Kurula 1 delege gönderir.
TOPLANMA ZAMANI: Dernek Genel Merkezinin Genel Kurul toplantıları 2 yılda bir Mart Ayı içinde Genel Merkez Yönetim Kurulunca belirlenecek olan gün ve saatte Genel Merkezin bulunduğu İl Merkezinde yapılır.
Yönetim veya denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde olağanüstü toplanır.
Genel Kurul, toplantıya yönetim Kurulunca çağrılır.
Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi 3 üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
ÇAĞRI USULÜ: Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre, Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak olan üyeler, Genel Kurul tarihinden en az 15 (on beş) gün önceden, toplantı gündemi, toplantı günü, saati ve toplantı yeri belirtmek suretiyle, mahalli bir gazeteye ilan vererek toplantıya çağırır.
Bu çağrıda; Çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamaz ise; İkinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bırakılacak zaman 1 haftadan az olamaz.
Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa; Bu durum, geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek duyurulur.
İkinci toplantı, geri bırakılma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılır. Üyeler ikinci toplantıya 1’ inci paragrafta belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel Kurul Toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTI USULÜ: Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise 2/3 (üçte iki) sinin katılımı ile toplanır.
Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim Kurulları üye tam sayısının 2 ( iki ) katından az olamaz.
Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim Kurulu üyeleri veya yönetim Kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tesbit edilir ve toplantı yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim Kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkanvekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
Genel Kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür, Ancak hazır bulunan dernek üyelerinin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Görüşülüp karara varılan ve oylanan konular tekrar gündeme alınmaz. Özel oylama hükümleri bulunmayan hususlardaki kararlar çoğunlukla alınır.
10 / 1 / 2 ): Genel Kurulun Oy Kullanma Usul ve Şekilleri:
Oylamalar Genel Kurulun alacağı karara göre gizli ya da açık oyla yapılır. Eğer gizli oyla seçim olacaksa sayım açık yapılır. Gizli oylar toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada,Genel Kurul başkanının belirleyeceği yöntem uygulanır.
10 / 1 / 3 ) Oy Hakkından Yoksunluk: Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz.
10 / 1 / 4 ) Kararların İptali: Toplantıda hazır bulunan ve kanuna, tüzüğe aykırı olarak alınan Genel Kurul kararlarına katılmayan her üye, karar tarihinden başlayarak bir ay içerisinde mahkemeye başvurarak kararın iptalini isteyebilir. - 10 / 1 / 5 ) GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
Genel Kurul, aşağıdaki hususları görüşüp karar bağlar:
a ) Derneğin organlarının seçimi
b ) Lüzumlu gördüğü hallerde yeni organların ihdası
c ) Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi
d ) Yönetim ve Denetim Kurulların raporlarının görüşülmesi; Yönetim ve Denetim Kurullarının ibrası.
e ) Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabulü,
f ) Derneğe lüzumlu taşınır veya taşınmaz malların alınması veya satılması, bu mallar üzerine her türlü ayni hak (ipotek, irtifak, intifa, şerh vb.) tesisi konusunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi
g ) Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği işlerin yapılması ve yerine getirilmesi
h ) Kanun ve işbu tüzük ile verilen diğer yetkiler
i ) Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve bu hususta yönetim Kuruluna yetki verilmesi,
j ) Yönetim ve Denetim Kurulunca sunulan her türlü raporu görüşerek karara bağlar.
k ) Derneğin feshine ve tasfiyesine karar verir.
l ) Genel Kurul kanunlar tarafından kendisine verilmiş hiçbir yetkiyi devredemez
m ) Dernek şubelerinin kapatılmasını kararlaştırır.
n ) Derneğin federasyon kurması, Kurulu bir federasyona katılması ve üye olunan federasyondan ayrılması ile ilgili kararları alır.
o ) Derneği federasyonda temsil edecek delegeleri seçer, Yönetim Kuruluna işlemleri yapması için yetki verir.
p ) Onursal üyeliği teklif edilen kişilerin onursal üyeliğinin kabul veya reddine karar verir. - 10 / 2 ) YÖNETİM KURULU
10 / 2 / 1 ) KURULUŞU: Yönetim Kurulu 5 (beş) asil ve 5 (beş) yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir.
Yönetim Kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üye’yi belirler.
Yönetim Kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
Yönetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde Genel Kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
10 / 2 / 2 ) GÖREV VE YETKİLERİ
Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
a ) Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine veya bir üçüncü kişiye yetki vermek,
b ) Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak,
c ) Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak Genel Kurul onayına sunmak,
d ) Genel Kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
e ) Genel Kurulun verdiği yetki ile şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,
f ) Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak,
g ) Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,
h ) Genel Kurulda alınan kararları uygulamak,
i ) Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında Genel Kurula sunmak,
j ) Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
k ) Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
l ) Tekne Bağlama Hizmet Bedelini her mali yıl başında yeniden belirlemek
m ) Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
n ) Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
o ) Derneğin Kuruluş amacına katkı sunmayan, amatör balıkcılıkla ilgili faaliyetlerde bulunmayan, dernek iskelesini sadece tekne park ( Park yeri vb.) olarak kullanan üyeyi takibe alır. İkaza rağmen pasif tavrını sürdüren üyenin üyeliğine yönetim Kurulu kararıyla son verilir.
p ) Tasarrufumuzdaki iskelelere tekne bağlamak isteyen üye, talebini bir dilekçe ile Yönetim Kuruluna bildirir. Yönetim Kurulu gerekli incelemeyi yaptıktan sonra talebi kabul veya reddeder.
r ) İskelelerdeki tekne ve ekipmanların düzen ve tanzimine Yönetim Kurulu karar verir.
s ) İskelelerde verilen hizmetin ( Altyapı, Elektrik, Su vb. gibi ) esaslarını Yönetim Kurulu belirler - 10 / 3 ) DENETİM KURULU:
3 asil 3 yedek üyeden oluşur. Genel Kurul tarafından açık oyla 2 yıl için seçilir. Denetçiler, derneğin gelir ve giderlerini, yapılan sarfiyatı , karar ve işlemlerin Derneğin amacına uygun olup olmadığını denetler. Bu maksatla Derneğin hesap, karar ve üye defterleriyle, kasayı ve bilumum evraklarını diledikleri zaman kontrol ve tetkik edebilirler. Kurul denetleme görevlerini dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve 6 ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor ile Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar. Ancak bu kontrol ve yetkileri işlemlere ve yönetim Kurulu kararlarına müdahale hakkını vermez. Denetçiler gördükleri aksaklıkları Yönetim Kuruluna bildirerek düzeltilmesini isteyebilirler. Düzeltilmeyen aksaklık tüzüğe ve dernek menfaatine aykırı muamele ve hareketleri Genel Kurula raporlarıyla bildirmek mecburiyetindedirler. Denetçiler gördükleri aksaklıkları ve aykırı hareketleri talep ve tavsiyeye rağmen düzeltilmeyenlerin Genel Kurulu ilgilendirecek derecede önemli olduğuna kanaat getirirler ise Olağan Genel Kurul toplantısını beklemeksizin tanzim edecekleri gerekçeli raporları ile Yönetim Kuruluna başvurarak Genel Kurulun olağan üstü toplantıya çağrılmasını isteyebilir. Bu takdirde yönetim Kurulu olağan üstü Genel Kurulu en geç 30 gün içinde toplantıya çağırmaya, toplantı için gerekli formaliteleri ifa ve ikmale denetçilerin tanzim edecekleri gündemi aynen toplantı davetiyesine yazmaya mecburdurlar. Bu maddede yazılı hususlarda 3 denetçi birleşmediği veya bir araya gelmedikleri takdirde 2 denetçi dahi aynı yollara baş vurabilir.
Madde 11: ÇALIŞMA GRUPLARI , YÖNETİM VE HİZMET KOMİTELERİ
- Yönetim Kurulu, Dernek amaç ve hizmet konularında yönetime yardımcı olmak üzere, geçici ya da sürekli olarak en az üç kişiden oluşan çalışma grupları ya da yönetim ve hizmet komiteleri kurabilir. Çalışma Grupları, Geçici komiteler ve sürekli komiteler Yönetim Kurulu kararı ile seçilirler.
Çalışma Grupları, geçici ve sürekli komiteler, yönetim Kurulunun karar almasına ya da alınan kararların yürütülmesine yardımcı olabilecek etüt, araştırma ve incelemeleri yapmak, önerilerde bulunmak ve gereğinde uygulamalarını da yapmakla görevli ve yetkilidir.
Madde 12: ÇALIŞMA DÖNEMİ VE BÜTÇE
- Derneğin çalışma dönemi 1 Ocak’ ta başlar ve 31 Aralık’ ta sona erer. İlk çalışma dönemi, Derneğin Kurulduğu tarihte başlar ve o yılın son günü 31 Aralık’ ta sona erer. Derneğin bütçesi yıllık bütçe yönetmeliği ile gelir ve gider çizelgelerinden oluşur.
Yıllık bütçe yönetmeliğinde, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve Maddelerde aktarma yetkileri gibi konular gösterilir.
Madde 13: DERNEĞİN GELİRLERİ
- 13 / 1 ) Yıllık aidat: Üyeler için her çalışma dönemi bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı süresince ödenmesi zorunlu ödenti olup Genel Kurul tarafından belirlenir.
13 / 2 ) Diğer gelirler
a ) Tekne bağlama hizmetinden elde edilen gelirler.
b ) Dernek taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının işletilmesinden ya da kiraya verilmesinden elde edilen gelirler.
c ) Her türlü yayın ve piyango satışları ile toplantı, fuar, gösteri, konser, spor yarışmaları ve benzeri düzenlemelerden sağlanacak gelirler.
d ) Her türlü bağış, vasiyet ve yardımlar ile Yardım Toplama Kanunu hükümleri uyarınca sağlanacak yardımlar.
e ) Devlet bütçesinden yapılacak yardımlar.
f ) Dernek malvarlığından elde edilecek gelirler.
g ) Uluslararası kurum ve Kuruluşlar tarafından sağlanacak yardımlar.
h ) Kanunen kabul edilen sair gelirler.
i ) Şubelerden Genel Merkeze aktarılacak katkı payları,
Dernek siyasi partilerden, işçi ya da işveren sendikalarından ve mesleki Kuruluşlardan her hangi bir maddi yardım kabul edemeyeceği gibi İçişleri Bakanlığının izni olmadan dış ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilerden yardım alamaz.
Madde 14: DERNEĞİN GİDERLERİ
- 14 / 1 ) Dernek gelirlerini amaçları ve Dernekler kanunu ile mevzuat hükümleri dışında kullanamaz ve bağışlayamaz.
14 / 2 ) Derneğin harcamaları, Genel Kurulca onaylı bütçesine göre Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulunun vereceği yetki çerçevesinde Sayman üye tarafından yapılır.
14 / 3 ) Yönetim Kurulu gerektiğinde belirleyeceği sınırlar çerçevesinde bir veya birkaç üyesini harcama yapma konusunda yetkili kılabilir. Her nevi harcamanın belgelendirilmesi şarttır.
14 / 4 ) Deneğin hesap yılı takvim yılıdır.
Madde 15: GELİR VE GİDER UYGULAMALARINDA YÖNTEM
- 15 / 1 ) Yıllık aidatın tamamı ilgili yılın 31 OCAK tarihine kadar, Tekne bağlama hizmet bedeli ise ilgili yılın OCAK ve TEMMUZ aylarında olmak üzere iki eşit taksitte tahsil edilir.
15 / 2 ) Dernek gelirleri, Yönetim Kurulu tarafından bastırılan Alındı belgesi ile toplanır. Bağış, yardım ve aidatları toplayacak yetkililer Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve yörenin en büyük mülki amirine bildirilir.. Alındı belgesine, aidat ve bağışı ödeyenin açık kimliği adresi yazılır ve imzası alınır.
15 / 3 ) Giderlere ilişkin harcamalarda fatura, makbuz, ya da kasa fişi alınır. Belirtilen belgelerin sağlanamadığı ödemelerde harcama belgesi düzenlenir ve ödemeyi yapan tarafından imzalanır.
15 / 4 ) Alındı belgeleri ile fatura, makbuz ve harcama belgelerinin saklama süresi, özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere beş yıldır.
Madde 16: TUTULACAK DEFTERLER VE ESASLARI
- Tutulacak defterler : Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri ve Envanter Defteri (Tutulması isteğe bağlıdır.) Büyük Defter ( Onaylatılması zorunlu değildir.)
- 16 / A ) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
- 1 ) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
- 2 ) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
- 3 ) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
- 4 ) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
- 5 ) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
- 6 ) Alındı Belgesi Kayıt Defteri (EK- 10): Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
- 16 / B ) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
- 1 ) (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler.
- 2 ) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
- Tutulması zorunlu olan defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur.
Madde 17: Defterlerin Tasdiki
- Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur
Madde 18: Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi
- İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
Madde 19: Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
- 19 / 1 ) Gelir ve gider belgeleri;
Dernek gelirleri, “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için “Gider Makbuzu” düzenlenir.
Dernek tarafından kişi, kurum veya Kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya Kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.
19 / 2 ) Alındı Belgeleri
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” yönetim Kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
19 / 3 ) Yetki Belgesi
Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden ve Ek-19’da yer alan Yetki Belgesi dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir. - Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
19 / 4 ) Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.
Madde 20: Beyanname Verilmesi
- Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim Kurulu tarafından onaylandıktan sonra, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından ilgili mülki idare amirliğine verilir.
Madde 21: Bildirim Yükümlülüğü
- Mülki amirliğe yapılacak bildirimler;
21 / 1 ) Genel Kurul Sonuç Bildirimi
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve Ek-3’te yer alan Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde ve bir yazı ekinde mülki idare amirliğine verilir.
21 / 2 ) Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.
21 / 3 ) Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi
Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” iki nüsha olarak doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.
Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim Kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, ekstra ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir.
Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle ilgili Bildirim
Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve Kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği ‘Proje Bildirimi’ ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek Merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.
21 / 4 ) Değişikliklerin Bildirilmesi
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; Genel Kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı Genel Kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, Genel Kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Madde 22: Derneğin İç Denetimi
- Dernekte Genel Kurul, yönetim Kurulu veya denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim Kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, yönetim Kurulu veya bağımsız denetim Kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim Kurulu tarafından en az yılda iki defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. (Madde:10 / 3 ). Genel Kurul veya yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim Kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Madde 23:Derneğin Borçlanma Usulleri
- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Madde 24: Derneğin Şubelerinin Kuruluşu
- Dernek, gerekli görülen yerlerde Genel Kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim Kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular Kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube Kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.
Madde 25: Şubelerin Görev ve Yetkileri
- Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.
Madde 26: Şubelerin Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler
- Şubenin organları, Genel Kurul, yönetim Kurulu ve denetim Kurulu’dur.
Genel Kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur.Yönetim Kurulu, beş asil ve beş yedek, denetim Kurulu ise üç asil ve üç yedek üye olarak şube Genel Kurulunca seçilir.
Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şube’de de uygulanır.
Madde 27: Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda Nasıl Temsil Edileceği
- Şubeler, Genel Kurul olağan toplantılarını Genel Merkez Genel Kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar.
Şubelerin olağan Genel Kurul’ u, 2 yılda bir, OCAK ayı içersinde, Şube Yönetim Kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Şubeler, Genel Kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek Genel Merkezine bildirmek zorundadırlar.
Şubeler, Genel Merkez Genel Kurulunda seçimlik ve doğal delegelerle temsil edilir. Şubelerin yönetim ve denetim Kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla veya toplam üye sayısı 20’ den az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegeler de seçimlik delege olarak, şubeyi temsilen Genel Merkez Genel Kuruluna katılma hakkına sahiptir.
Genel Merkez Genel Kuruluna en son şube Genel Kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel Merkez yönetim ve denetim Kurulu üyeleri Genel Merkez Genel Kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.
Şubelerin yönetim veya denetim Kurulunda görevli olanlar Genel Merkez yönetim veya denetim Kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.
Madde 28:Temsilcilik Açma
- Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim Kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek Genel Kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.
Madde 29:Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği
- Tüzük değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir.
Genel Kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel Kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Madde 30:Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
- Genel Kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.
Genel Kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için Genel Kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel Kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
30 / 1 ) Tasfiye İşlemleri
Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim Kurulu üyelerinden oluşan tasfiye Kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde Fenerbahçe emekli ve amatör balıkçılar dayanışma Derneği” ibaresi kullanılır.
Tasfiye Kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu Kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerin de tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, Genel Kurulda belirlenen yere devredilir.
Genel Kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç 3 (üç ay) içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye Kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek Merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye Kurulu sıfatıyla son yönetim Kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim Kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Madde 31: İş bu Tüzük 14 ( ONDÖRT) Sayfa, 31( OTUZBİR ) maddeden ibarettir.
Yönetim Kurulu Başkanı | : | Yönetim Kurulu Başkanı |
Yön. K. Başkan Yardımcısı | : | |
Sayman | : | |
Yönetim Kurulu Üyesi | : | |
Yönetim Kurulu Üyesi | : |
- EK-1 Dernek Amblemi