Kadıköy Kent Konseyi,
2. Kadıköy Gıda Şenliği’ni “Denizi Koruyalım, Balığı Çoğaltalım” başlığı altında gerçekleştirdi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kurulduğu tarih olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Her yıl 16 Ekim’de gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular ele alınarak açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekmek için etkinlikler yapılıyor.
Kadıköy Kent Konseyi Gıda Çalışma Grubu da, 18 Kasım Pazar günü Kadıköy Lisesi’nde 2. Kadıköy Gıda Şenliği’ni gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarında Gıda Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Varış, gıda konusunda görüş ayrılıklarının çokluğuna dikkat çekerek; “Herkesin doğrusu, kendi bakış açısına ya da gıda konusunda durduğu yere göre biçimleniyor. Bu ise en çok gıda tüketicisini yani hepimizi etkiliyor. Kısaca kafamız karışıyor, özellikle anne-babalar güç durumda kalıyor, görsel basın ve sosyal medyadaki reklamların etkisinde kalan çocukların isteklerine karşı durmakta zorlanıyorlar.” dedi.
“KOOPERATİF İYİ BİR ÖRGÜTLENME MODELİ”
Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer, gıda konusunun önemine değindi ve Gıda Çalışma Grubu’nun bu konuda Kadıköylülere yol gösterici olmaya çalıştığını ve kısa sürede başarılı etkinlikler gerçekleştirdiğini söyledi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise, örgütlenmenin önemine vurgu yaparak, kooperatifleşmenin iyi ve doğru bir örgütlenme modeli olduğunu, tüketicilerin kooperatiflerde örgütlenmeleri gerektiğini söyledi.
STANTLARDA “EKOLOJİK YAŞAM”
Etkinlikte iki panel ile su ürünlerinin önemi, stokların korunması ve büyütülmesi, avlanmasında dikkatli olunması, tüketiminin yaygınlaştırılması, geleneksel yöntemlerle tüketilmesi konuları ele alındı. Rumeli Kavağı Geleneksel Balık Mutfağı temsilcilerinden Halit Konanç’ın; lakerda ve füme balık yapım atölyesi ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi. Buğdaydan Ekmeğe Yolculuk sunumunda ise buğdayın ekmek yapımındaki önemini Eppek’ten Burak Soykan izleyicilere aktardı. Üreticilerin kurduğu stantlarda ekmek, atıştırmalıklar, turşu, reçel, süt reçeli, sucul gıdalar ve ekolojik yaşamla ilgili kitaplar ziyaretçilere sunuldu.
SU ÜRÜNLERİNİN GELECEĞİ KONUŞULDU
“Su Ürünlerinin Önemi, Güncel Durumu ve Geleceği” konulu panelde İstanbul Üni.Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuray Erkan ve Arş. Gör. Gökhan Tunçelli, Türkiye Biyologlar Derneği’nden Ayşenur Dulda, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinden Murat Kapıkıran ve TÜKODER’den Aydan Taşkıran Sevim; “Geleneksel Balıkçılık ve Kıyı Balıkçılığının Önemi” panelinde ise Fenerbahçe Su Ürünleri Kooperatifi’nden Ferhat Akkaya, Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği’nden Yücel Yorulmaz ve Rumelikavağı Balıkçıları adına Halit Konanç bilgi, deneyim ve görüşlerini paylaştılar. 2. Kadıköy Gıda Şenliğine Kadıköy Belediyesi, Buğday Derneği, ÇYDD Kadıköy Şubesi, Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği, Fenerbahçe Su Ürünleri Koop., İst. Veteriner Hekimleri Odası, Ovacık Koop, TEMA, Tüketiciyi Koruma Derneği, TMMOB Gıda Müh. Odası İst. Şb., TMMOB Ziraat Müh. Odası İst. Şb., ve Yeryüzü Derneği paydaş olarak katkıda bulundular.
Kaynak: Gazete Kadıköy 23 – 29 KASIM 2018